A
A
Տրանսճարպերի ազդեցությունն առողջության վրա
Աջակցիր «Ա1+»-ինԱռողջապահության նախարարությունից հայտնում են․
Տրանսճարպերը՝ չհագեցած ճարպաթթուների տեսակ են, որոնք լինում են բնական և արհեստական (արդյունաբերական) և լայնորեն կիրառվում են սննդի արդյունաբերության մեջ։ Առողջության վրա տրանսճարպերի վնասակար ազդեցության առաջին ապացույցները հայտնաբերվել են դեռևս 1950-ականներին։ Նիդեռլանդների Վագենինգենի համալսարանի Մարդու սնուցման և առողջության բաժնի գիտնականների կողմից իրականացված համաճարակաբանական և կլինիկական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ սննդամթերքում արդյունաբերական տրանսճարպերի առկայությունը նպաստում է սրտանոթային, տարբեր քրոնիկ հիվանդությունների և օրգանիզմում բորբոքային պրոցեսների զարգացմանը։ Բացի այդ, արդյունաբերական տրանսճարպաթթուները մեծ ազդեցություն ունեն լիպիդային նյութափոխանակության վրա, նպաստում են ճարպի կուտակմանը լյարդում:
Բարձրացնում են «վատ» խոլեսթերինի մակարդակը և նվազեցնում «լավ» խոլեսթերինը, ինչը մեծացնում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման վտանգը: Տրանսճարպերը խցանում են անոթները` առաջացնելով աթերոսկլերոզ։ Առաջացնում են նյութափոխանակության խանգարում` նպաստելով ճարպի կուտակմանը լյարդում, ինչը կարող է բերել ոչ ալկոհոլային «ճարպոտ լյարդ» հիվանդության զարգացմանը:
Ինչպե՞ս սահմանափակել տրանսճարպերի ազդեցությունը
Տրանսճարպերը վտանգավոր են առողջության համար: Առաջացնելով նյութափոխանակության խանգարում, ճարպակալում, անոթների վնասում, աթերոսկլերոզ, նպաստում են, հատկապես, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների ռիսկի բարձրացմանը: Չնայած այդ հանգամանքին, տրանսճարպաթթուներն ամբողջությամբ չեն կարող հեռացվել մարդու սննդից, քանի որ դրանք բնական ձևով առկա են խոշոր եղջերավոր կենդանիների մսի և կաթնային արտադրանքներում: Սակայն, եթե փորձենք նվազագույնի հասցնել պատրաստի և արագ պատրաստվող սննդի օգտագործումը, իսկ սննդակարգում ներառենք բնական և առողջ մթերքներ (միրգ, բանջարեղեն, ընդեղեն, ձիթայուղ), կկարողանանք նվազագույնի հասցնել տրանսճարպերի բացասական ազդեցությունը մեր օրգանիզմի վրա։