Բացել լրահոսը Փակել լրահոսը
A A

Սթրեսները կյանքի համն ու հոտն են (տեսանյութ)

Կարևոր լուրեր Հասարակություն
stres-hogeban

Աշխատանքային առօրյային պետք է պատրաստվել նախապես, այլ ոչ թե  տոներից  հետո  արթնանալ եւ հիշել, որ աշխատանքի ես:   Ասում է Երեւանի պետական  բժշկական համալսարանի Հոգեբանության ամբիոնի վարիչ Խաչատուր Գասպարյանը: Նա դրական է գնահատում նաեւ կառավարության որոշումը, ըստ որի, մեկ տարի առաջ իմանում ենք, որ հաջորդ տարվանից Ամանորին միայն երեք օր ենք հանգստանալու:  Ընդհանրապես  հոգեբանին անհանգստացնում է այն հանգամանքը, որ մենք տոների հոգեւոր արժեքը չենք  ընկալում լիովին։  «Մեր ժողովուրդը եւ ուրախանալու եւ տխրելու պարագայում ամեն ինչ փորձում է օրալ ճանապարհով իրականացնել՝ բերանի միջոցով եւ ուտելիքների շուրջը: Մենք նույնիսկ տխրության ժամանակ այնքան շատ կերակուր ենք օգտագործում, որը սարսափելի եւ զարմանալի է, եթե նայենք ուրիշ երկրի, ուրիշ մարդու աչքերով, որտեղ նույնպես մահանում են մարդիկ:  Ես ապրել եմ Ամերիկայում եւ Անգլիայում: Եւ համեստությունը ինձ գայթաղկել է նրանով, որ այցելում ես սեղանի վրա փոքրիկ թխվածքաբլիթ եւ սենդվիչներ են պատրաստված»,- պատմում է հոգեբանը:     Հոգեբանն այսօր անդրադարձավ նաեւ սթրեսներին: Նրա խոսքերով՝ սթրեսները երկու մասին են բաժանվում՝ դրական եւ բացասական, օրինակ՝  դրական սթրեսներ են, երբ  ընտանիքում երեխա է ծնվել, մոտենում են տոները, աշխատավարձը բարձրացրել են: «Սթրեսը մեր ամբողջ  կյանքի ուղեկցորդն է եւ կյանքի համն ու հոտը, եթե մարդը սթրես չունի՝ հավանաբար նա չի ապրում, պետք է ստուգի ինքը ողջ է մնացել, թե՝  արդեն  մահացած է»,- ասում է Խաչատուր Գասպարյանը:    Նա միաժամանակ  կարծիք հայտնեց, որ  եթե մարդը տոներից կամ արձակուրդներից հետո հաճույքով չի վերադառնում իր նախկին աշխատանքին, դա նշանակում է, որ պետք է վերանայի իր ապրելու ոճը: «Եթե  աշխատանքից բերկրանք չենք ստանում, մեր կյանքի կեսից ավելին անցնում է սթրեսի եւ բացասական ապրումների մեջ»,-եզրափակեց հոգեբանը: